Jabłecznik z budyniem

Nie znam nikogo, kto nie lubi ciasta z jabłkami. Nieważne, czy będzie się nazywać szarlotką czy jabłecznikiem. Przepis na wersję z budyniem odkopałam ze starych internetowych wydruków, stąd jego źródło jest mi bliżej nieznane. Ale efekt jest tak cudowny, że po prostu warto go spróbować :)


Składniki:

  • 375g margaryny 
  • 6 jajek
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru wnailiowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • litr mleka
  • 8 jabłek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Możesz skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Budynie ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Nie odstawiaj w chłodne miejsce. Potrzebny będzie gorący.

Margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż cienką warstwę ciasta - tak ok. 1/3. Ułóż na nim pokrojone w plastry jabłka. Zalej gorącym budyniem. Na budyń wyłóż resztę ciasta i wyrównaj. 

Piecz 50-60 minut w 180  st.