Najzdrowsze masło

Zwolenników i przeciwników wszelkiej maści smarowideł znajdzie się pewnie wielu. Każdy ma swoje ulubione. Każdy jakiemuś pewnie jest przeciwny. 
Ostatnio zauważyłam w internecie falę artykułów o awokado. Przede wszystkim zachwalających zawartość witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy i kwasów omega-3. I tu gdzieś między wierszami przeczytałam: "masło bogów" i że nawilża nasze ciało od środka, pobudza produkcję kolagenu, wspomaga układ odpornościowy, ma właściwości antydepresyjne, poprawia koncentrację... Mogłabym tu wymieniać dalej, ale zatrzymam się na owym "maśle". 
"Masło" z awokado spożywane wraz z pomidorem zwiększa przyswajanie likopenu z tego drugiego. Spróbujcie sami :)


Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżeczkę i wraz z sokiem c ytryny i solą wrzuć do malaksera. Zmiksuj na gładką masę. 
Jeśli lubisz wyraźniejsze konsystencje, to awokado rozdrobnij widelcem.
Podawaj z pieczywem i pomidorem.