Kotlety z boczniaków

Okres wiosenno-letni co roku skłania mnie ku daniom wegetariańskim. Szaleję ze szparagami, młodą kapustą, rzodkiewkami, kalarepą... A w tym roku także z boczniakami :)

Najprostszą - przynajmniej dla mnie - metodą ich szybkiego przygotowania jest usmażenie w formie kotletów. Smakują wybornie... Aż ślinka mi znów leci...

Składniki:

  • opakowanie boczniaków
  • 1 litr mleka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Boczniaki włóż do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie osącz je na sicie, rozłóż na deseczce, posól i popieprz. Oprósz każdy z nich z obu stron mąką.

Następnie obtaczaj w roztrzepanym jajku i w bułce tartej i kładź na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.