Konfitura truskawkowa z cynamonem i imbirem

Powolutku ceny truskawek spadają, a ja już zaczynam marzyć o truskawkowym przetwórstwie domowym. W zeszłym roku przetestowałam przepis na konfiturę truskawkową z nutą cynamonu i imbiru. Zasmakuje wszystkim miłośnikom korzennych smaków.


Składniki:

  • 3 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 3/4 łyżki imbiru
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:

Oczyszczone truskawki zasyp cukrem. Gdy puszczą sok zagotuj je na małym ogniu. Dodaj łyżkę masła - unikniesz piany. Gotuj, mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. W moim przypadku trwało to blisko 4 godziny - rozłożyłam czas na 4 kolejne dni po 1 godzinie :) 
Dodaj imbir i cynamon. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.