Konfitura truskawkowa z cynamonem i imbirem

Powolutku ceny truskawek spadają, a ja już zaczynam marzyć o truskawkowym przetwórstwie domowym. W zeszłym roku przetestowałam przepis na konfiturę truskawkową z nutą cynamonu i imbiru. Zasmakuje wszystkim miłośnikom korzennych smaków.


Składniki:

  • 3 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 3/4 łyżki imbiru
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:

Oczyszczone truskawki zasyp cukrem. Gdy puszczą sok zagotuj je na małym ogniu. Dodaj łyżkę masła - unikniesz piany. Gotuj, mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. W moim przypadku trwało to blisko 4 godziny - rozłożyłam czas na 4 kolejne dni po 1 godzinie :) 
Dodaj imbir i cynamon. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.




Komentarze

  1. Bardzo ciekawie i oryginalnie przyprawiona konfitura! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka domowa konfitura to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mama zwykle robiła dżemy, ale po moim zesżłorocznym szale konfiturowym zmieniła zdanie ;)

      Usuń
  3. mniam może być dobre! może zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, tylko że to gotowanie trwa tak długo :( Ale być może spróbuje i na pewno podzielę się wrażeniami na swoim blogu: http://kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, sekretem dobrej konfitury jest długie gotowanie...

      Usuń
  5. Oo. Świetny przepisz na konfiturę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz