Chłodnik z botwinki

Zawsze późną wiosną czy też wczesnym latem, gdy temperatura powietrza zaczyna rosnąć przypominam sobie o chłodnikach. Szczególnie lubię ten z botwinki. Jest lekki, orzeźwiający i ma w sobie smaki bezsprzecznie kojarzące się z przełomem maja i czerwca...
Jedliście? Nie? To koniecznie spróbujcie :)


Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywno-drobiowego
  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 l kefiru
  • 10 rzodkiewek
  • pęczek posiekanego koperku
  • awokado
  • ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:

Botwinkę opłucz, osusz i drobniutko posiekaj razem z buraczkami. Bulion zagotuj i dodaj posiekane warzywa. Posól i gotuj, aż botwinka zmięknie - ok. 15-20 minut. Dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw solą i pieprzem. Wywar ostudź.

Do ostudzonego wywaru dodaj kefir, pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek. Wymieszaj.

Przed podaniem dodaj pokrojone w kostkę awokado i przekrojone na pół jajko na twardo.