Schab ze śliwką

Wiecie, że lubię eksperymentować, prawda? Czasem jednak, a ostatnio znacznie częściej, lubię wracać do smaków klasycznych. Takich, które się nie przejadają. Takich, które wspomina się z uśmiechem. Takim smakiem i daniem jest dla mnie schab ze śliwką. Kojarzy mi się ze świątecznymi obiadami w dzieciństwie. I powiem Wam szczerze, że dziś smakuje równie dobrze, jak wtedy...


Składniki:

  • 1 kg surowego schabu bez kości
  • 100-150g suszonych śliwek bez pestek
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Długim nożem z ostrym czubkiem zrób w mięsie kieszeń - uważaj, by nie przeciąć mięsa "w bok". Możesz tą kieszeń zrobić na wylot - wtedy zepniesz dwie części, a łatwiej będzie nafaszerować mięso.

Majeranek, sól, pieprz i paprykę wymieszaj. Wsyp niewielką ilość mieszanki do kieszeni. Następnie wypełnij - mocno ubijając - kieszeń w schabie śliwkami. Kieszeń zepnij wykałaczkami - z jednej lub z obu stron.

Resztą przypraw natrzyj mięso z zewnątrz. Włóż schab do rękawa do pieczenia i schowaj na noc do lodówki. Następnie wstaw do nagrzanego do 180-190 st. piekarnika na 1:10-1:30 w zależności od grubości schabu.

Po upieczeniu pozostaw na kilkanaście minut w rękawie. Po tym czasie wyjmij i podawaj.