Pierogi leniwe

Nie macie jeszcze dość moich wspomnieniowych podróży? Obiecuję, że to (na razie ;) ) ostatnia. Tym razem pierogi leniwe. Proste, szybkie, szybko znikające - czyli takie, jak lubię najbardziej. Idealne danie, gdy obiad musi być szybko, albo gdy nasze dziecko kręci nosem i samo nie wie, czego chce. Wariantów podawania jest kilka:
- z masełkiem i cukrem waniliowym
- z masełkiem
- z masełkiem i zrumienioną bułką tartą
- z masełkiem i cukrem i cynamonem
- ze śmietaną
- ze śmietaną i cukrem waniliowym
Wybierzcie ulubiona wariację i... zajadajcie z nami :)


Składniki:

  • 500 g białego sera
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki (patrz wyżej)

Sposób przygotowania:

Ser rozdrobnij widelcem i wymieszaj go z mąką i jajkami. Wyrób zwięzłe ciasto, z którego uformuj wałki i odkrawaj kluski.

Gotowe kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 1-2 minut od wypłynięcia.