Pasztet drobiowy z wiśniami

Też przygotowujecie większe ilości świątecznych potraw i mrozicie, by w chwilach, gdy po prostu nie macie czasu stać przy garnkach, cieszyć się ich smakiem? Lubię gotować i jeść "na świeżo", ale są dania, które zawsze robię w większych ilościach. Należą do nich pasztety. W okresie przedwielkanocnym przygotowuję ich duuuuużo, potem mrożę, i np. pod koniec maja cieszę się ich fenomenalnym smakiem :) W tym roku przetestowałam pasztet drobiowy z wiśniami. Wielkanocą smakował. W maju - też :)


Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 100 g wiśni suszonej

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w wodzie i mocno odciśnij. 

Z udek usuń kość i podsmaż 4 z nich na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek. Dodaj również zmiażdżone w moździerzu przyprawy. Wszystko smaż razem przez chwilę. Następnie zmiel dwukrotnie wraz z kajzerkami i jednym surowym udkiem z kurczaka. Dodaj jajka i dopraw do smaku. Dodaj też wiśnie. Dokładnie wyrób masę, a następnie przełóż ją do keksówki. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekanrika na 80 minut.

Po przestudzeniu wstaw do lodówki lub zamróź :)