Nowojorskie pulpety mięsne w sosie pomidorowym

Pulpety z serem? No co Ty! To była moja pierwsza reakcja, ale później... oczywiście, że spróbowałam i... się zakochałam. Pulpety są aromatyczne, zwięzłe i świetnie uzupełnione przez cudowny pomidorowy sos. Przetestujcie sami :)


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 250 g białego sera typu ricotta lub śmietankowego
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g pomidorów krojonych z puszki

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj z solą, oregano, papryką, natką pietruszki, serem, jajkami i bułką tartą. Uformuj pulpety i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy:
 w garnku na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj drobno posiekany czosnek, koncentrat i sól. Wrzuć pomidory i duś ok. 20 minut. Następnie do sosu włóż upieczone pulpety i duś kolejne 10 minut.