Kaczka faszerowana

Zauważyliście, że kaczka zaczyna zdobywać nasze stoły? Serwowałam już kaczkę z jabłkami, z pomarańczami... Ostatnio jednak teściowa zaskoczyła mnie kaczką faszerowaną mięsem. Początkowo byłam lekko sceptyczna, ale spróbowałam i się przekonałam :) Kaczka przygotowana w ten sposób to konkretna porcja mięsa, która zadowoli nawet największego głodomora :) 


Składniki:

  • kaczka 
  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • przyprawa do drobiu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kaczkę umyj i osusz. Następnie "wyluzuj" - tzn. usuń kości z klatki piersiowej (nie wiesz, jak to zrobić? podejrzyj TUTAJ)

Kaczkę natrzyj mieszanką majeranku, soli i pieprzu oraz przyprawy do drobiu. Zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia posiekaj drobno wątróbkę i wymieszaj ją z mielonym mięsem. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, jajka, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wyrób na gładką masę. Powstałą masą wypełnij kaczkę. Zepnij jej kuperek wykałaczkami,  by farsz nie uciekał. 

Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 170 st. pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu piecz bez pokrywki i od czasu do czasu polewaj ją powstałym z pieczenia tłuszczem. W sumie kaczka musi się piec tyle, ile waży. Jeśli ma 2 kg, to musi się piec 2 godziny.