Galart drobiowo-warzywny

Wiosenne kolory zatopione w aromatycznej galarecie... Danie, które widzicie na zdjęciach, zostało przygotowane w formie Tupperware "Liliana" D20. Efekt jest fantastyczny, prawda? 
Spokojnie jednak można przygotować ten galart w każdej formie - w kubeczkach, w silikonowych formach do muffinek itp. 


Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • brokuły
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • żelatyna
Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyj i razem z obranymi marchewkami ugotuj do miękkości z co najmniej 5 szklankami wody. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie kurczaka pokrój na kawałki, a marchewkę w plasterki.

Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na kilka minut na wrzątek. Od razu wyjmij i zahartuj w zimnej wodzie.

Kukurydzę osącz z zalewy.

W powstałym z gotowania kurczaka i marchewki gorącym wywarze rozpuść odpowiednią (zgodnie z zaleceniami producenta) ilość żelatyny i lekko przestudź.

W zależności od wybranej formy przygotuj ją do napełnienia. Formę "Liliana" producent zaleca zwilżyć zimną wodą. Ułóż w formie warzywa, mięso i pokrojone jajko. Zalej wywarem z żelatyną (około 3-4 szkl. płynu).
Wstaw do lodówki i schłódź. Przed podaniem wyjmij 15 minut wcześniej z lodówki, żeby się lepiej wyjmowało z formy. Podaj z sokiem z cytryny, octem winnym lub octem ryżowym. Tak jak lubisz :)

Taki galart możesz przygotować również z pokrojoną w kostkę szynką, z groszkiem konserwowym, z  gotowanymi nóżkami wieprzowymi...