Tęczowy trot urodzinowy

Są wypieki, które zawsze robią wrażenie - na zdjęciach się nimi zachwycamy, a gdy stykamy się z nimi na żywo - zdarza nam się zaniemówić :) Takim wypiekiem jest też tęczowy tort. By go zrobić, musimy zaopatrzyć sie w barwniki spożywcze - ja używam barwników w żelu frimy Wilton. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Nie wystraszcie się - tort ma sześć kolorów, ale uzyskałam go dzięki trzem kolorom barwnika: żółtego, czerwonego i niebieskiego. A więc do dzieła :) Inspiracja

Niestety jedyne zdjęcie, którym dysponuję, jest już podczas jedzenia :) Tort zrobił tak duże wrażenie, że na profesjonalne zdjęcie się nie zdążył załapać ;)



Składniki:
  • 375 g mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 cukry wnailiowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka
  • 900 ml kremówki
  • 250 g serka (mascarpone lub Philadelphia lub Mój Ulubiony)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina wanilii (w dowolnej postaci - dla smaku)
Sposób przygotowania:

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Do pustej miski wrzuć miękkie masło i zmiksuj je z cukrem na gładką masę. Następnie do masy maślanej dodawaj po jednym białku i wanilię. Porcjami dodawaj do masy suche składniki i mleko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. 
Ciasto podziel na 6 równych części - po około 200-210 g każda. Do każdej miski dodaj barwniki:
- żółty
- czerwony
- niebieski
- żółty i czerwony
- czerwony i niebieski
- żółty i niebieski
Ilość barwnika musisz ustalić sam(sama) - w zależności od intensywności koloru, którą chcesz osiągnąć.

Jak upiec 6 blatów? Są dwie metody: pierwsza - kolejno w jednej tortownicy; druga - w jednorazowych aluminiowych foremkach do pieczenia. W obu przypadkach foremkę natłuść i posyp mąką. Wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Każdy blat piecz w 190 st. przez 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. 

Przygotuj krem:
Ubij kremówkę na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i wanilię. Zmiksuj. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.

Blaty przekładaj masą w kolejności:
- fioletowy
- niebieski
- zielony
- żółty
- pomarańczowy
- czerwony

Udekoruj resztą kremu i schłódź :)