Tatar ze śledzia

Szukając pomysłu na wielkanocnego śledzia - właściwie nie ma u nas świąt bez jakiejś jego wersji - natknęłam się na dania a'la tatar. Drobno pokrojony śledź, cebulka i różne - wedle uznania - dodatki. Taki śledź pięknie wygląda, a jak smakuje... Polubiliśmy go od razu, dlatego też szybciutko go Wam polecam.

P.S. Jak Wam się podobają łyżki, na których go serwuję? Śliczne, prawda? :)


Składniki:

  • opakowanie śledzia matias w oleju
  • 3 ogórki koserwowe
  • mała czerwona cebulka
  • 1/2 małego słoiczka pieczarek konserwowych
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2-3 czubate łyżki orzechów włoskich
  • szczypiorek
  • koper
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie posiekaj i zrumień na suchej patelni. 
Śledzie osącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. Tak samo pokrój - cebulkę, ogórki, pieczarki i paprykę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj posiekany szczypiorek i koper (ilość zależy od preferncji smakowych). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem cytrynowym.