Pączki pieczone

Pączki występują w różnych konfiguracjach. Pieczonych wcześniej nie jadłam. Zaintrygował mnie przepis. Musiałam sprawdzić, czy warto. Są delikatne, miękkie, raczej jak drożdżówka niż pączek. Ale dobre rozwiązanie dla osób dbających o linię i o poziom cholesterolu ;)


Składniki:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła
  • jajko do posmarowania
  • ok. 300 g marmolady, smak wg uznania
  • brązowy cukier

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu: wymieszaj ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozczyn powinien wyjść dobrze spieniony.

Do większej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Następnie wlej rozczyn z drożdży i wymieszaj. Dodawaj stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj ręką przez ok. 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie.

Następnie dodawaj po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (ok. 10 minut).
Na koniec otrzymasz elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i szybko zagnieć ręką. Złącz ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłóż na blat podsypany mąką, przewróć na drugą stronę i obtocz w mące. Dłońmi rozpłaszcz ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprósz blat i ciasto mąką, aby się nie kleiło. Szklanką, filiżanką lub obręczą (o średnicy ok. 8 cm) wytnij pierwsze kółko. Rozpłaszcz nieco w dłoni i na środek połóż pełną łyżeczkę marmolady. Złóż kółko na pół, zlep brzegi jak w pierogach, a następnie zbierz łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włóż łączeniem do dołu do papilotki. Powtórz z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zbierz jedną kulkę i też wykorzystaj. Pączki posyp brązowym cukrem. 

Papilotki z pączkami układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstaw na pół godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).

Piekarnik nagrzej do 180° C (góra i dół, bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarowauj roztrzepanym jajkiem i wstaw razem z blaszką do nagrzanego piekarnika (środkowa półka). Piecz przez 13-15 minut. Od razu wyjmij z piekarnika. Upiecz drugą partię pączków.

Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec pączki. W tym celu wyrobione ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc (ciasto najpierw urośnie, później opadnie). Rano wystarczy uformować pączki i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.