Mielone w waflu

Znudził Wam się zwykły mielony? Spróbujcie metody, którą poznałam u teściowej - kotlety mielone w waflu. Pierwsze, co się rzuca w oczy, to kształt - są kwadratowe. Kolejne - po przekrojeniu, że coś je dodatkowo "zamyka" od góry i dołu. To właśnie wafel. Pomysł ciekawy na imprezę - przecież możemy następnym razem przygotować kotlety... trójkątne? Na pewno zaskoczymy naszych gości :)


Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 4 wafle
  • 1 cebulka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ulubione zioła
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Wystudź i dodaj do mięsa. Kajzerkę namocz, wyciśnij i również dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i paryką. Dodaj zioła i 1 jajko. Dokładnie wymieszaj.

Na jednym waflu rozsmaruj ok. 1-5 cm warstwę mięsa mielonego - dokładnie do samych brzegów. Następnie przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. "Nadziane" wafle potnij według uznania - na kwadraty, prostokąty, trójkąty... 

Każdy kawałek obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, na małym ogniu do zrumienienia.