Mazurek śliwkowy z marcepanem

Mazurki mają to do siebie, że można przygotować je na milion sposobów. Nie byłabym sobą, gdybym na Wielkanoc nie przetestowała przynajmniej kilku z nich. 
Przepis na "śliwkę w czekoladzie" był bezkonkurencyjny. Mimo trzech warstw. Mimo odrobiny więcej pracy niż przy czekoladowym czy daktylowym... Samo połączenie śliwek, czekolady i marcepanu brzmi obiecująco. Spróbujecie?



Składniki:

  • 180 mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/3 cytryny
  • garść mielonych płatków migdałowych
  • 50 g masy marcepanowej
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:


Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Wodę zagotuj z cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut do lekkiego zgęstnienia. Dodaj pokrojone w paseczki śliwki oraz zmielone migdały. Dopraw sokiem z cytryny. Jeśli lubisz, możesz dodać skórkę otartą z cytryny. Gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje. Masę przestudź i wyłóż na zimny kruchy spód. Przykryj ją rozwałkowaną cienko masą marcepanową. 
Czekoladę pokrusz na kawałeczki i wraz ze śmietaną kremówką umieść w kąpieli wodnej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Powstałą polewę rozsmaruj na marcepanie.

Udekoruj według uznania.