Mazurek kawowy z solonym karmelem

Są źródła inspiracji, które nigdy nie zawodzą. Są inspiracje, z których po prostu trzeba skorzystać... Takim źródłem jest blog mojewypieki.com, a taką inspiracją ten przepis. Przepis Doroty zmotywował mnie do przygotowania pierwszego w moim życiu karmelu. Nie wiem, czego się wcześniej bałam :) 

Mazurek wygląda bosko. Zapachy były cudne. Nie mogę się doczekać niedzieli, kiedy po śniadaniu wielkanocnym go rozkroję... 

Wpis ten jest ostatnim przed Świętami. Korzystając więc z okazji chciałabym Wam życzyć takich Świąt Wielkanocnych, byście wspominali je z radością aż do kolejnych. Nie przejadajcie się ;)


Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 100  g masy kajmakowej
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
  • 1/8 szkl. cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kremówki
  • 1/2 łyżeczki masła
  • odrobina soli
  • 8-10 małych bezików

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Masę kajmakową, miękkie masło i kawę zmiksuj na gładką masę. Wyłóż na zimny spód i rozsmaruj. Na masie ułóż pokruszone bezy.

Na małej patelni lub w garnuszku umieść cukier i wodę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i (nie mieszając łyżką - ewentualnie poruszając garnuszkiem trzymając za uchwyt) gotuj, aż cukier się rozpuści. Gotuj dalej, aż syrop nabierze bursztynowej barwy. Zdejmij z ognia i ostrożnie wlej kremówkę (masa będzie się pienić!). Dodaj masło i sól i wymieszaj. Gotowym sosem polej beziki.