Krokiety z pieczarkami

Często w sobotę smażę naleśniki na śniadanie... A gdy kilka sztuk mi zostaje... Trafiają na stół jako danie obiadowe. 
Jedną z wykorzystywanych przeze mnie wersji są krokiety. Najbardziej lubię te z pieczarkami... Spróbujcie sami :)


Składniki:

  • 8-10 naleśników
  • 25-30 dag pieczarek
  • mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyść, umyj i drobniutko posiekaj. Ja używam do siekania pojemnika od blendera z nożami. Cebulkę obierz i również drobno posiekaj. 

Rozgrzej na patelni olej, zeszklij cebulkę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i papryką.

Na naleśniki wyłóż farsz - tak po 1-2 łyżce, rozsmaruj go na środku i zawiń naleśnika w krokieta (najpierw dwa boki do środka, a następnie od boku niezawiniętego zwiń w rulon).
Powstałe krokiety zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu na rumiano.

 Idealne do barszczu. Świetne jako samodzielne danie.