Jogurtowe babeczki cytrynowe

Mogą być Wielkanocne, ale kto nam zabroni cieszyć się ich smakiem w każdy inny dzień roku? Są lekkie i puszyste. Cudownie cytrynowe. Wiosenne...

Autorką przepisu jest Nigella.


Składniki:

  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 125 g cukru

Sposób przygotowania:

Wymieszja jogurt z roztopionym przestudzonym masłem. Dodaj jajka, skórkę z cytryny i roztrzep. Dodaj do nich przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszaj rózgą do połączenia składników. 

Formę do babeczek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, a formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wypełnij formę ciastem do 3/4 wysokości.

Piecz w 170 st. przez 25 minut. Po przestudzeniu udekoruj lukrem - z cukru pudru i soku z cytryny.