Jogurtowa babka cytrynowa

Przepis na tę cudowną babkę jogurtową z fantastyczną nutą cytrynową znalazłam tutaj. Jest cudownie wilgotna i lekka. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę... I tylko chwilę trwa jej znikanie ze stołu... 
Przepis na tę babkę trafił na listę "do-wielokrotnego-powtarzania" :)


Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki nasion chia lub maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • na glazurę: 1/2 szkl. cukru i sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 23 x 10 cm - wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sito. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj do połączenia składników jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy, 1 szkl. cukru, sok z 1 cytryny i skórkę z cytryny.


Do masy jajecznej dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto przelej do przygotowanej wczesniej formy i piecz 50 minut w 180 st. (góra-dół). Sprawdź za pomocą patyczka.

1/2 szkl. cukru i sok z 1 cytryny zagotuj w garnuszku. Cukier powinien się rozpuścić i powstanie przezroczysty syrop. Ostudź. Powstałą glazurą polej ponakłuwane wykałaczką jeszcze ciepłe ciasto.