Jajka w majonezowym sosie

Czas okołoświąteczny obfituje w rozmowy o jedzeniu. Też tak macie? :)

Przepis na jajka w tym fenomenalnym sosie dostałam kilka dni przed Wielkanocą od czytelniczki, która systematycznie odwiedza moją Bibliotekę... Pani Anito - dziękuję :)

Sos ma w sobie to "coś", co wspomina się długo i często chce się powtarzać. Kolejny raz przygotuję już wkrótce - może na spotkanie imieninowe?


Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szkl. majonezu
  • 1 szkl. jogurtu
  • 1/2 słoiczka pieczarek konserwowych
  • 3-4 duże ogórki konserwowe
  • 1/2 słoika czerwonej papryki konserwowej
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka obierz, przekrój na pół wzdłuż i ułóż w naczyniu.

Pieczarki, ogórki i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj posiekany koperek, majonez i jogurt. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Sosem polej jajka. Udekoruj koperkiem.

Jajka najlepiej smakują następnego dnia, jak przegryzą się z sosem.