Jajka marynowane w occie

Są niekonwencjonalne. Zapewne osoby ich próbujące podzielą się na dwie grupy - zdecydowanych przeciwników i zapalonych miłośników. Przygotowałam je - według tego przepisu -  na tegoroczną Wielkanoc, ale myślę, że sprawdzą się też jako przystawka czy przekąska podczas każdej imprezy.
Są ostrawe w smaku - przez marynowanie. Zyskują "brudnawy" kolor - winny jest ocet winny i balsamiczny. Smakują same, na kanapce i z sosem tatarskim.
Dodatkowym bonusem jest zamarynowana papryka i cebulka :)


Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo i obranych jajek
  • 1,5 szkl. wody
  • 0,25 szkl. czerwonego octu winnego
  • 0,5 szkl. octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • duża czerwona cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Wodę z octem winnym i balsamicznym wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Do gorącej zalewy wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i w cienkiem paseczki paprykę. Ostudź. 
Jajka włóż do słoika i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na 5-7 dni do lodówki.