Hot Cross Buns - wielkopiątkowe bułeczki

Bułeczki wypiekane w Wielki Piątek mające przynieść pomyślność na cały następny rok. W Anglii są tak lubiane, że wypiekane są przez cały rok. Są lekko słodkie, dość sycące, z bakaliami, pachnące przyprawami korzennymi. 

Ja upiekłam je według tego przepisu pierwszy raz na tegoroczną Wielkanoc. Najsmaczniejsze były ciepłe ;)

Moze przetestujecie w weekend? :)


Składniki: (12 bułeczek)

  • 450g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 200 g mieszanki keksowej
  • 2 łyżki przypraw korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir)
  • 110g mąki pszennej
  • 80g wody
  • 35g oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 8 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzej. W misce wymieszaj 450g mąki, szczyptę soli i pokrojone w małe kawałeczki zimne masło. Dodaj drożdże i przyprawy oraz 50g cukru. Dodaj ciepłe mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Zagniataj 10 minut, a następnie przykryj i odstaw w ciepłe miesjce na godzinę.

Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Wysyp na nie mieszankę keksową i zagnieć tak, aby owoce równomiernie były rozłożone w cieście. Podziel je na 12 bułeczek i uformuj kulki. 

Powstałe bułeczki ułóż na wysypanej mąką blaszce, przykryj ściereczkę i odsatw jeszcze na 30 minut. 

Na wyrośnięte bułki przed samym pieczeniem wyciśnij pastę otrzymaną z 100g mąki, 35g oleju i 80g wody (najlepiej przełóż ją do woreczka, odetnij czubek i wyciskaj jak z rękawa cukierniczego). Z pasty formuj krzyż.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut. W ty czasie przygotuj syrop z 1/2 szkl. wody i 8 łyżek cukru - składniki wymieszaj i zagotuj.

Gorące bułeczki posmaruj syropem i odstaw do wystygnięcia - chyba, że nie możesz sie oprzeć :)