Amur w warzywach

Zdarza Wam się kupić coś z ciekawości? Z ciekawości dla smaku czy zapachu? Ostatnio kupiłam tak filety z amura. Pamietam, że kiedyś jadłam... Ale nie pamiętałam smaku. Postanowiłam go sobie przypomnieć. 
Okazał się przepyszną rybą. Dodatkowy "smaczek" nadały mu warzywa, w których się upiekł. Myślę, że inne ryby też by smakowały w takim właśnie zestawieniu.


Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • biała część pora
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • filety z amura 
  • ulubiona przyprawa do ryb
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Rybę umyj, osusz i przypraw. Odstaw na kilka godzin, by się "przegryzła". 

Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do żaroodpornego naczynia. Ułóż na nich rybę i polej kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz ok. 40-50 minut, by warzywa dobrze zmiękły.