Ziemniaki gotowane po żydowsku

Ziemniaki... Któż z nas ich nie jada? Każdy ma swoją ulubioną wersję - gotowane, w mundurkach, pieczone, smażone... Z garnka, z pieca czy ogniska... 

Moją ulubioną (obok ziemniaków z ogniska) wersją są te ugotowane po żydowsku. Z przepisem na takie ziemniaki spotkałam się kilka lat temu. Nigdzie go nie spisywałam, często jednak o nim wspominałam polecając go znajomym jako przepyszne. 

Wam też je polecam :)



Składniki:

  • ziemniaki (po 2-3 szt. na osobę)
  • cebula (tyle cebul, ile osób)
  • mleko
  • woda
  • masło
  • kminek (u mnie: mielony)
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka - pamiętaj, że ziemniaki mogą zajmować tylko 1/2 wysokości. Dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki cebule, kinek do smaku (ja zwykle wsypuję czubatą łyżeczkę), 1-2 łyżki masła. Całość zalej wrzącą wodą i mlekiem (na 4 osoby wlewam 1 szklankę mleka). Nie sól! 
Przykryj i gotuj pod przykryciem do miękkości. Gdy ziemniaki będą już miękkie, posól, gotuj jeszcze przez chwilę i odcedź. Podawaj tak, jak lubisz: ja serwuję z koperkiem :)

Smacznego!