Zaskakujące połączenia smakowe w Akademii Smaku Bosch

20 lutego w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie Piotr Chyralecki (znawca i miłośnik czekolady) wraz z Pawłem Kibratem zabrali nas w niecodzienną podróż. Podróż po zaskakujących połączeniach smakowych. Bohaterem spotkania była... czekolada, którą łączyliśmy... no właśnie :)


Piotr Chyralecki przeszkolił nas w zakresie różnic między czekoladami - degustowaliśmy 70%, 90% i czekoladę z pomarańczą... 


Opowiedział też o tym, z czym poszczególne czekolady łączyć, by wydobyć z nich pełnię aromatu...




 A później to już zaczęło się dziać...


Była przepyszna wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami...





 Była pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru i chilli oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach...






 Było wytrawne brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podawany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi...













 Był też krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady...










 Było zaskakująco, acz wykwintnie... Inspirująco i baaaaaardzo smacznie.

Partnerami warsztatów były:

- Frisco.pl


- firma Bonduelle

 

- firma Wawel



- firma Kupiec