Wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami

Stali bywalcy bloga wiedzą, że warsztaty Akademii Smaku Bosch, w których już kilkakrotnie miałam okazję uczestniczyć, to bomba pomysłów, inspiracji i rewelacyjnych przepisów...

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pierś z gęsi z dodatkami, które odbierają mowę... Tak, właśnie tak - człowiek skupia się na smaku, konsystencji i zapomina o całym świecie... :)


Składniki: (na 1 osobę)


  • 100 g wędzonej piersi z gęsi
  • ½ szalotki

  • 100 g mrożonego szpinaku Bonduelle
  • Cukier
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 buraki
  • 30 g czekolady gorzkiej Wawel 70% Cocoa Orange
  • 2 gałązki tymianku
  • 30 g kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi pokrój w cienkie plastry, szalotkę obierz i usmaż przekrojona strona na rozgrzanej
patelni, a następnie upiecz w piekarniku.

Wyciśnij sok z buraka w sokowirówce, zagotuj go z gwiazdka anyżu i wystudź. Przelej do sorbetiery i zamróź. Do zmrożonego sorbetu dodaj starta czekoladę.

Szalotkę podsmaż na maśle, dodaj odcisnięty szpinak, dopraw do smaku.

Kasze jęczmienną pęczak ugotuj na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku. Wystudź i podsmaż na patelni, aby był chrupki.

Na środku talerza ułóż szpinak, na nim plastry gęsi. Na plastrach połóż sorbet i posyp danie
chrupiącą kaszą.