Udka kacze w pomarańczach

Kaczka... z jabłkami? To klasyka. Pokusiło nas - mnie i siostrę - o przetestowanie smaku kaczki w pomarańczach... Przygotowałyśmy ją na uroczystą kolację z okazji rocznicy ślubu rodziców - wyszła cudna. Aromatyczna, soczysta... Godna powtarzania :)



Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 200 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 pomarańcze - bez skórki, wyfiletowane
Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę - wymieszaj sok z sosem, miodem, goździkami i solą. Umyte i oczyszczone udka dokładnie obtocz w marynacie i pozostaw na kilka godzin.


Piekarnik nagrzej do 220-230 st. W brytfannie ułóż udka, polej marynatą, ułóż wyfiletowane cząstki pomarańczy i wstaw do piekarnika. Po 10-15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st., przykryj brytfanne i piec jeszcze 1,5 godziny. Podczas pieczenia polewaj kaczkę sosem.