Sałatka na babski wieczór

Przepis na tą sałatkę wyszperała moja mama w książce Katarzyny Enerlich "Prowincja pełna marzeń". Z lekkim respektem, bo kto powiedział, że pani Enerlich podzieliła się prawdziwym przepisem?, wzięła się za przygotowanie...
I wiecie, co?
To jedna z lepszych sałatek, jakie ostatnio jadłam :)
A na marginesie - książkę też gorąco polecam. Pięknie pachnie - ziołami, łąkami, potrawami... Poprzez wartką akcję do miłości...



Składniki:

  • puszka ananasa
  • biała część pora
  • torebka ugotowanego ryżu
  • ok. 20 dag sera żółtego - najlepszy: Havarti
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Por umyj i pokrój w cienkie półplastry. Ananasa pokrój w drobną kosteczkę, ser zetrzyj na tarce. Rozdrobnione składniki wymieszaj z ostudzonym ryżem, dodaj majonez i przyprawy. Wymieszaj. Odstaw do lodówki.



Wielkanocne Smaki - edycja V