Pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru i chilli oraz marakuji

Naszła mnie fala wspomnień po warsztatach w Akademii Smaku Bosch. Pamiętacie, że było to spotkanie nt. zaskakujących połączeń smakowych, ptawda? Smak, który dziś Wam polecam, jest niekonwencjonalny - i o to chodzi :) Pierś z kaczki w sosie z czekolady i marakui... Kaczka z jabłkami i pomarańczami - to już było. Z czekoladą? To coś nowego i zaskakującego. Smak, którego nie sposób opisać. Smak, którego trzeba spróbować :)


Składniki dla 5 osób:

  • 1 pierś z kaczki
  • 1 marakuja
  • 50 g gorzkiej czekolady Wawel 90% Cocoa
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1cm korzenia imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 100 g chińskiej mieszanki warzywnej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 Łyżki oleju sezamowego


Sposób przygotowania:


Piers oczyść, natnijskórke i usmaż na złoto z obu stron. Śmietanę zagotuj z przyprawami i marakują. Zalej śmietaną i dorzuć czekoladę, wymieszaj aż się rozpuści i będzie gładka. Pierś z kaczki upiecz - wstaw do piekarnika nagrzanego do 240st. na 30-40 minut. Warzywa podsmaż na oleju sezamowym. Ułóż kaczkę na warzywach, polej sosem.