Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady

Zupa z kalafiora... brzmi nudno? Kto tak pomyślał, nie miał racji :)

Zupa krem z kalafiora z serem gorgonzola to nieco szalona propozycja - zwłaszcza z gorzką czekoladą - ale łamie ona wszelkie kalafiorowe stereotypy. 
Przepis przywiozłam z warsztatów Akademii Smaku Bosch i już wiem, że będzie częstym gościem na naszym stole :)


Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg kalafiora
  • ½ kostki masła
  • 0,5 kg sera gorgonzola
  • 0,5 kg otrębów jaglanych lub owsianych
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wawel 90% Cocoa
  • Sól
  • Pieprz


Sposób przygotowania:

Warzywa oczyść, pokrój i podsmaż na maśle, aby się zeszkliły. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Gdy się ugotują zmiksuj. Dodaj gorgonzolę i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku.

Czekoladę rozpuść i zatemperuj. Na folie aluminowią nałóż „kleksy” czekolady. Gdy czekolada stężeje, przełóż ja do zamrazarki.

Otreby upraż na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiace.



Zupe przelej do talerzy, posyp otrębami, do kazdej porcji włóż chipsa z czekolady.