Kasza jaglana z korzennym sosem z gruszek

Jaglanka na śniadanie? Oczywiście :) W wersji sypkiej czy kleistej? Obie są smaczne. Do tego dania pasuje bardziej kasza na sypko, ale to od Was zależy jego ostateczna postać. 

Zwieńczeniem tego śniadania jest sos z gruszek... Aromatyczny, lekko korzenny, rozgrzewający... Miodzio :)

Przepis pochodzi z Akademii Smaku Bosch i warsztatów "Śniadanie: jedz jak król"



Składniki:

  • kasza jaglana
  • białe słodkie wino
  • gruszki
  • liść laurowy
  • kolendra
  • cynamon
  • sól
  • sok z cytryny
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

Kaszę podpraż na sucho w garnku. Przelej wrzątkiem, a następnie zalej 2-krotną ilością wrzącej wody. Gotuj bez mieszania pod przykryciem przez 15 minut.

Do rondla wlej wino, dodaj pokrojone w kostkę gruszki. Dodaj liść laurowy, kolendrę, cynamon, sól, sok z cytryny i kurkumę. Gotuj do odparowania wina i zagęszczenia sosu.

Kaszę podawaj z sosem z gruszek. Jeśli lubisz, posyp danie prażonymi płatkami migdałów.


Wiosenny detoks