Kasza jaglana z kiełkami z patelni

Warsztaty "Śniadanie: jedz jak król" w Akademii Smaku Bosch przyniosły mi wiele fantastycznych przepisów. Jednym z nich jest zupełnie odlotowa wariacja na temat kaszy jaglanej. Prowadząca spotkanie polecała ją jako danie śniadaniowe, ale moim zdaniem świetnie sprawdzi się jako obiad :)
Kasza z kiełkami sama w sobie jest przepyszna, a proponowane dodatki wzbogacają jej smak...



Składniki:

  • kasza jaglana
  • oliwa
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • chilli
  • kiełki na patelnię
  • sól
  • trawa cytrynowa lub estragon
  • kurkuma
  • uprażone pestki/migdały/orzechy
  • świeże zioła i inne dodatki

Sposób przygotowania:

Kaszę podpraż na sucho na patelni, przelej na sicie wrzątkiem, a następnie zalej dwukrotną ilością wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Nie mieszaj.

Na patelnię wlej dwie łyżki gorącej wody, dodaj 2 łyżki oliwy, dodaj kolendrę, kmin rzymski, odrobinę chilli, sól, kiełki na patelnię, trawę cytrynową lub etragon, kurkumę.

Całość podduś na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Dodaj uprażone pestki i świeże zioła. 

Podawaj z rukolą.

Możesz również przygotować dodatki:


PIECZONĄ DYNIĘ - dynię pokrój w plastry, oczysć z pestek, nasmaruj olejem i posyp cynamonem. Piecz 15-20 minut w 200 st, do miękkości.


JAJKA W KOSZULCE - w głębokiej patelni zagotuj wodę z łyżką octu i soli. Jajka wbij do filiżanki, a następnie przelej do gorącej wody, wlewając jajka blisko powierzchni. Gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, posól i popieprz.


CIECIORKĘ - śuchą cieciorkę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać cieciorkę gotowaną na parze marki Bonduelle.



Wiosenny detoks