Fondue serowe

Apetyt na fondue chodził za mną już dość długo... Krokiem milowym do jego zaspokojenia był bożonarodzeniowy prezent - przepiękny zestaw do fondue... Ale znowu pojawiła się przeszkoda - brak paliwa do podgrzewania... Allegro przyszło jednak z pomocą :)

Fondue to potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Dawniej była metodą na wykorzystanie suchego sera i przygotowanie pożywnej kolacji. Sposób ten wykorzystywali głónie szwajcarscy górale. 
Dziś - pewnie z powodu wysokich cen serów - fondue serowe stało się potrawą wykwintną. Moim zdaniem to idealne danie na długie spotkanie towarzyskie. Będzie świetnym towarzyszem naszym wielogodzinnych pogaduch...



Składniki:

  • 200g sera gruyere
  • 200g sera ementaler
  • 200g sera cheddar
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50ml wiśniówki
  • 250ml białego wytrawnego wina
  • gałka muszkatołowa
  • czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku
dodatkowo:
  • bagietka
  • ogórki konserwowe
  • kabanosy
  • cebulki konserwowe
  • kiełbasa
  • oliwki

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokrój w dużą kostkę, kabanosy i kiełbasę w kawałki, a ogórki w grube plastry. Przygotuj miseczki z dodatkami.


Przekrój ząbek czosnku i posmaruj nim cały garnek do fondue. Garnek podgrzej na kuchence, wlej wino i doprowadź do wrzenia. Wsyp starty na tarce ser i mieszaj kilka minut. Gdy ser się rozpuści dodaj wiśniówkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj przyprawy. Cały czas mieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy serowej.
Gdy masa jest gotowa postaw garnek na stelażu, a pod spodem zapal palnik. 

Maczaj wcześniej przygotowane dodatki i popijaj ulubionym białym winem.