Ciasto z katarzynkami

Przepis na katarzynkowe ciasto czekał dość długo w mojej poczekalni... Dlaczego? Trudno powiedzieć. Jego czas w końcu nadszedł... 
Ciasto jest wilgotne, aromatyczne - dzięki powidłom i piernikom. Moja blaszka nie spotkała na swej drodze nikogo, komu by nie smakowało ;)



Składniki:

  • 8 jaj
  • 2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 opakowań pierników typu "katarzynki"
  • słoik powideł śliwkowych (można zrobić bez)
  • 1 budyń śmietankowy na 0,75 l mleka
  • 0,75 l mleka
  • margaryna lub masło
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, żółtka, ocet i proszek. Delikatnie wmieszaj mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 180 st.) i piecz ok. 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.

Przygotuj krem - ugotuj budyń. Po ostudzeniu zmiksuj go z margaryną.

Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Spodnią część posmaruj powidłami i ułóż na nich pierniki - ściśle, jeden obok drugiego. Przykryj przygotowanym wczesniej kremem. Połóż drugą warstwę biszkoptu. Czekoladę roztop z kremówką i wylej na biszkopt jako polewę. 
Wstaw do lodówki.