Chleb z mąki kukurydzianej na drożdżach

Czasem zdarza mi się zrobić za duże zapasy jakiegoś produktu... Tym razem szuflada ugięła się pod ciężarem mąki kukurydzianej... Nie wiem, jak Wy, ale ja dość rzadko jej używam... Czasem do zagęszczenia zupy, czasem do domowego budyniu...

Ale te kilka łyżeczek do powyższych dań to kropla w morzu ilości mąki, którą mam :) Pomyślałam, że może mogłabym upiec z niej chleb... Przepis znalazłam w rewelacyjnej książce "Potrawy, które leczą" (recenzja wkrótce na blogu). 

Chleb jest puszysty, pachnący... W wersji podstawowej idealny do kanapek. W wersji z rodzynkami i miodem - świetny jako... ciasto na podwieczorek :)



Składniki:

  • 30 dag mąki kukurydzianej
  • 1 3/4 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 6 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • mielony minek
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka kukurydziana do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka, sól i kminek. Wszystkie składniki dokładnie połącz i wyrób jednolite ciasto.
Formę keksową (ja użyłam dwóch aluminiowych - takich jak na zdjęciu) wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką kukurydzianą. Włóż do niej przygotowane ciasto i odstaw w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz około godziny.