Soczewica z warzywami

Soczewica na śniadanie? Katarzyna Jaszczyk-Górska, prowadząca warsztaty "Śniadanie: jedz jak król" w Akademii Smaku Bosch twierdzi, że jak najbardziej. Ja bym ją raczej serwowała na lunch czy obiad... Ale można i na śniadanie ;) 

Danie to jest bardzo sycące, aromatyczne, lekko rozgrzewające... Idealne na jesień i zimę. Spróbujcie :)

Składniki:

  • fenkuł
  • seler naciowy
  • soczewica
  • szklanka pomidorów typu passata
  • oliwa
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kurkuma
  • kozieradka
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • cynamon
  • trawa cytrynowa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra
Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę wody, dodaj trzy łyżki oliwy i pokrojony w kostkę fenkuł, seler naciowy, szczyptę pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj szklankę soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin. Wymieszaj dobrze z oliwą. Dodaj szklankę pomidorów, szczyptę kurkumy i kozieradki oraz gorącą wodę tak, aby było jej trochę ponad soczewicą. Przypraw kminem, kolendrą i cynamonem. Sól dodaj dopiero, jak soczewica będzie miękka. Dodaj trawę cytrynową i tymianek.

Na talerzu posyp świeżą kolendrą.