Sernik gotowany z piernikowym spodem

Sernik gotowany do specjalność mojej siostry. Tego też ona przygotowała :D Wersja z piernikowym spodem zaskoczyła mnie swoją bożonarodzeniowością - mocny aromat piernikowy wbrew pozorom idealnie się skomponował z gotowanym serem. Spróbujcie :)



Składniki:

  • 6 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej
  • 1 kg sera białego zmielonego
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Trzy białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 1/2 szkl. cukru, 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Powstałą masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz do suchego patyczka w temp. 180 st. - ok. 30-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia. 

Ser przełóż do garnka, dodaj masło, 1 szkl. cukru, 3 jaja, cukier waniliowy. Dokładnie zmiksuj. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, aż masa będzie rzadka - trwa to ok. 10 minut. Powoli dodawaj budyń ciągle mieszając. Gdy pojawią się bąbelki, zestaw z ognia.

Na przecięty spód biszkoptowy znajdujący się w tortownicy wylej ciepłą masę serową. Przykryj drugą częścią spodu. Ostudź.

Śmietanę kremówkę podgrzej w małym garnuszku. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty i wymieszaj - czekolada powinna się rozpuśić i otrzymasz gładką polewę. Polej nią ostudzony sernik i wstaw do lodówki.