Placki z kaszy gryczanej

Chrupiące... Smaczne... Błyskawiczne w przygotowaniu... Warto ugotować większą ilość kaszy na obiad, by następnego przygotować placki... 
Możecie je podać z jogurtem, z sosem tzatziki - to wersje na zimno; z sosem grzybowym, pomidorowym - to na ciepło... 

Kasza podana w ten trochę niekonwencjoalny sposób przekonała nawet mojego męża, który za kaszami oficjalnie nie przepada... A wszyscy wiemy, że kasze są zdrowe, prawda? Gryczana zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych (witaminy B1, PP, wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez). Ponadto jest bezglutenowa :)




Składniki:

  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek tartego sera (u mnie: cheddar)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj wesług przepisu na opakowaniu. Odsącz i ostudź. Dodaj do kaszy jajko, ser, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszaj. 
Na patelni rozgrzej olej i smaż partiami placki - tak 3-4 jednocześnie. Nakładaj placki łyżką. Smaż z dwóch stron na rumiano.