Pieczeń z indyka

Domowa pieczeń ma w sobie coś z magii... Z kawałka niepozornego mięsa dzięki starannie dobranym przyprawom i odpowiedniej technice pieczenia możemy uzyskać wspaniałą, aromatyczną pieczeń, którą wszyscy domownicy będą długo wspominać... Taką pieczenią ostatnio w naszym domu była pieczań z indyka... Spróbujcie sami :)



Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Przyprawy wymieszaj z miodem, olejem, musztardą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj mięso i włóż do woreczka do pieczenia lub do rękawa i odstaw na całą noc do lodówki.
Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Następnie piecz około 60 minut w 180 st. Po tym czasie rozerwij woreczek i pozosatw w piekarniku na 15 minut, by się zrumieniło. 
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilkanaście minut w sosie. Pokrój w plastry i podawaj :)