Lukier na białkach

Lukrujecie pierniczki? Przyznam Wam się, że nigdy wcześniej tego nie robiłam... Zawsze twierdziłam, że wolę takie "surowe", bez udziwnień... Do czasu... 

Jest to historia pierniczków, które się nie udały i posypek, które pod wpływem impulsu kupiłam... Pierniczki koniecznie chciałyśmy z siostrą ratować... No to może polukrujemy... No i mamy posypki... Ale lukier to taki śnieżnobiały będzie ładniejszy... 

I zrobiłyśmy - lukier na białkach. Lukier, który od pierwszej chwili pokochałyśmy i który zyskał palmę pierwszeństwa przed wszystkimi innymi polewami... A jak się go robi?



Składniki:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:

Białko ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier puder. W lukrze nie powinno być żadnych grudek i powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Możesz rozsmarowywać go pędzelkiem, kreślić nim wzory za pomocą woreczka cukierniczego czy strzykawki - tak jak lubisz. Możesz go również barwić barwnikami spożywczymi.