Lamingtons czyli kostka... kokosowa? migdałowa?

Lamingtons jako tradycyjny deser australijski znany jest u nas jako kostka kokosowa. Są to małe biskzopciki zatapiane w polewie czekoladowej i obtaczane w kokosie. U mnie, jak zwykle, eksperymentalnie, bo kokosów zabrakło :) Polecam Wam więc w wersji z płatkami migdałowymi i zapewniam, że jest równie smaczna :)


Składniki:

  • dowolna wersja biszkoptu - biały, kakaowy, piernikowy...
  • 5 szklanek cukru pudru
  • 3/4 szkl. kakao
  • 3/4 szkl. mleka
  • 20 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych (lub płątków migdałowych)

Sposób pryzgotowania:

Wsyztskie składniki na polewę (cukier puder, masło, kakao, mleko) włóż do rondelka i podgrzej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Polewa powinna być gęsta i kremowa. 

Ciasto pokrój na małe kwadraciki i zanurzaj za pomocą widelca lub wykałaczki w polewie, następnie obtaczaj w wiórkach lub pokruszonych płatkach.

Pozostaw do zastygnięcia.