Kulki jaglane a'la Raffaello

Słodkości lubi każdy z nas, prawda? No może prawie każdy. Słodkości w wersji ekstra zdrowej są tym bardziej zachęcające, że nie mają w sobie sztucznych dodatków, mają moc suszonych owoców i innych dobrodziejstw. Nasze ciała - talie także :) - będą nam wdzięczne za poświęcenie chwili na ich przygotowanie. Ja mam zawsze wrażenie, wiem - tylko wrażenie - że mogę je jeść bezkarnie ;)



Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • garść drobno pokrojonych daktyli
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • cynamon
  • szczypta kardamonu
  • sól
  • miód
  • 2-3 łyzeczki karobu lub  kakao
  • sok z cytryny
  • oliwa pomarańczowa lub zwykła
  • prażone migdały ze skórką
  • wiórki lub karob do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kaszę dobrze wypłucz, zalej 3 szklankami wrzątku i dodaj pokrojone daktyle, wiórki, cynamon, kardamon oraz sól. Gotuj ok. 15 minut.
Po ugotowaniu dosłódź do smaku miodem, dodaj karob lub kakao, oliwę. Lekko przestudź. 
Zwilżonymi dłońmi formuj kulki - do każdej włóż uprażony migdał. Na koniec obtaczaj we wiórkach lub karobie czy kakao.


Smacznego :)