Krem marchewkowy

Od czasu, gdy stałam się szczęśliwą posiadaczką wyciskarki Sana, głowię się przy każdym wyciskaniu soku z marchewki, co zrobić z odpadu... Z marchewki zostaje suchy wiórek, ale jest mi go żal wyrzucić... 
Pomyślałam, że krem z marchewki może być ciekawy... i się nie pomyliłam :) Dobór przypraw wniósł odrobinę orientu i pikanterii, wiórki stały się cudownym kremem, a ja jestem szczęśliwa z kuchennego recyklingu :)

Dzisiejszy przepis jest bez proporcji - za każdym razem mam inną porcję odpadu i zupka powstaje trochę "na oko", a trochę "na smak" :)



Składniki:

  • wiórki z marchewki z wyciskarki (lub po prostu starta na tarce marchewka)
  • por
  • czosnek
  • olej rzepakowy
  • bulion warzywny lub warzywno-mięsny
  • cynamon
  • kurkuma
  • imbir
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojony por i czosnek. Dodaj cynamon, imbir i kurkumę - do smaku. Przesmaż razem, by uwolnić smak przypraw korzennych. Dodaj wiórki marchewki i zalej bulionem. Gotuj ok. 20-30 minut na małym ogniu. Całość zmiksuj za pomocą blendera i dopraw do smaku.