Kawa gotowana wg pięciu przemian

Kilkakrotnie próbowałam kawy gotowanej i jakoś nigdy się do niej nie przekonałam. Ten przepis wart jest jednak polecenia, gdyż bez skrzywienia wypiłam filiżankę czarnej i mocnej kawy! Ja - miłośniczka latte i cappuccino... ;)
Przepis pochodzi ze śniadaniowych warsztatów w Akademii Smaku Bosch...



Składniki:

  • kawa mielona
  • cytryna
  • cukier trzcinowy
  • wanilia
  • kardamon
  • goździki
  • imbir
Sposób przygotowania:

Wlej do garnka 2 szklanki zimnej wody, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 4 łyżeczki kawy. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego i wanilii, kilka rozgniecionych ziarenek kardamonu, kilka goździków i szczyptę imbiru. Zdejmij z ognia i przykryj. Po lekkim przestudzeniu możesz dodać miodu.