Kasza owsiana z suszonymi owocami

Kasza owsiana, mimo że trudno ją kupić, warta jest zachodu. Wytwarzana jest z ziaren owsa i z racji małej obróbki termicznej jest bogata w błonnik i składniki mineralne. Daje szybkie uczucie sytości, ułatwia wypróżnianie, ma działanie ochronne na błonę śluzową przewodu pokarmowego, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i kwasu żółciowego. Wskazuje działanie przeciwnowotworowe.
Same zalety, a do tego przepyszny smak :) Polecam :)
Przepis przywiozłam wprost z warsztatów śniadaniowych w Akademii Smaku Bosch...



Składniki:

  • kasza owsiana
  • migdały
  • żurawina suszona
  • jagody goji suszone
  • cytryna
  • kurkuma
  • cynamon
  • masło

Sposób przygotowania:

Kaszę wypłucz, zalej 5-krotną ilością wody. Dodaj sok z cytryny, kurkumę, cynamon i jagody Goji. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj łyżkę masła. Dodaj prażone migdały i suszoną żurawinę.