Gravlax - łosoś marynowany

Łosoś Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej przygotowywane z surowego łososia peklowanego w soli, cukrze i koperku. Początkowo byłam sceptyczna - nie przekonuje mnie surowa ryba sama w sobie (stąd też moje opory przed sushi). Przygotowałam go jednak...

Smak? Prze-py-szny! Idealny :) W mojej rodzinie nie znalazł się nikt, kto zarzuciłby temu łososiowi cokolwiek... Filet o wadze 1200 g... po prostu zniknął :) Nawet moja czterolatka go pokochała :)




Składniki:

  • 600 g filetu z łososia
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka pieprzu
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Umytego i osuszonego łososia ułóż w naczyniu - najlepiej szklanym, skórką do dołu. Następnie natrzyj różową część łososia mieszanką soli i cukru oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość przykryj grubo posiekanym koperkiem. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na 72 godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu osącz z powstałej zalewy i ostrym nożem tnij cienkie plasterki.

Gravlax jadamy jako dodatek do kanapek, grzanek, serków twarogowych...