Frytki z piekarnika

Nie znam dziecka, które nie lubi frytek. Niejeden dorosły tez wybierze je do obiadu zamiast ryżu czy ziemniaków. Walczę jednak z frytkami mrożonymi - jakoś nie do końca wierzę w ich dobrą jakość. Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu to z kolei bomba kaloryczna. Kompromisem są frytki z piekarnika. Ze świeżych ziemniaków, Z ziołami. Aromatyczne...



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, opłucz, osusz i pokrój w podłużne kawałki. Wrzuć je do dużej miski, oprósz solą i pieprzem oraz ziołami. Polej oliwą i dokładnie wymieszaj, by przyprawy i oliwa równomiernie je pokryły. Ułóż ziemniaki na dużej blaszce - jedną warstwą. Piecz ok. 20-30 minut w 240 stopniach. Po 15 minutach przemieszaj.