Burgery marchewkowe

Poszukiwań inspiracji ciąg dalszy... Wczoraj był sok z marchewki, a dziś recyklingowy obiad w postaci... kotletów? burgerów? jakkolwiek je nazwiemy powstają z wiórków marchwi pozostałych po wyciskaniu soku :) Oczywiście można je też przygotować po prostu ze startej marchwi :)

Burgery są rewelacyjne. 



Składniki:

  • 1,5 szklanki wiórków z marchwi
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebulka
  • 100 g pestek z dyni
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
  • posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ostra papryka
  • mielony imbir

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak, aby z masy dało się formować kotleciki. Dopraw do smaku.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim burgery. Piecz około 30-40 minut w 180 st. Możesz po upływie 25-30 minut przewrócić je na drugą stronę.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. :) ja zapalalam do nich miłością od pierwszego kesa ;)

      Usuń
  2. Bardzo pomysłowe! Domowe burgery to jeden z moich ulubionych patentów na przekąskę dla dzieci, ale żeby zrobić marchewkowe, nie pomyślałam. Super, na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do podzielenia się wrażeniami :)

      Usuń
    2. Przepyszne! :)
      Ja dodałam jeszcze ziarna słonecznika i kurkumę :-)

      Usuń

Prześlij komentarz