Burgery marchewkowe

Poszukiwań inspiracji ciąg dalszy... Wczoraj był sok z marchewki, a dziś recyklingowy obiad w postaci... kotletów? burgerów? jakkolwiek je nazwiemy powstają z wiórków marchwi pozostałych po wyciskaniu soku :) Oczywiście można je też przygotować po prostu ze startej marchwi :)

Burgery są rewelacyjne. Niskie pokłony należą się Karmel-itce, która mnie zainspirowała :)



Składniki:

  • 1,5 szklanki wiórków z marchwi
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebulka
  • 100 g pestek z dyni
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
  • posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ostra papryka
  • mielony imbir

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak, aby z masy dało się formować kotleciki. Dopraw do smaku.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim burgery. Piecz około 30-40 minut w 180 st. Możesz po upływie 25-30 minut przewrócić je na drugą stronę.