Włoska zupa cebulowa

Miłośników zupy cebulowej jest niewielu. Ci, którzy mówią, że jej nie lubią, albo jeszcze jej w ogóle nie jedli, albo nie spróbowali żadnej dobrej wersji. 
Moi nastoletni siostrzeńcy pokochali zupę cebulową podczas ostatnich wakacji nad morzem. Spróbowałam dogonić tamtejszy ideał... Mówią, że jestem blisko :)
Inspiracja z magazynu Apetyt :)

 Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 6 dużych cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • sól
  • pieprz


Sposób przygotowania:

W garnku roztop masło/ DOdaj pokrojoną w cienkie paseczki cebulę. Dokładnie wymieszaj i przykryj. Duś około 15 minut na średnim ogniu. Cebula musi być miękka. Dodaj posiekany czosnek i zwiększ ogień. Cebula powinna lekko zbrązowieć. Dodaj mąkę i szybko podsmaż. Następnie wlej bulion i gotuj przez 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę możesz podać z grzankami czosnkowymi.